İsti süd və ya suda (30 dərəcə) mayanı əridin (hər bir bişmişin reseptində su və unun, mayanın və s. miqdarı fərqli olur). Sonra yenə də reseptə müvafiq olaraq duz, şəkər tozu, yumurta, ətirləndirici maddələr (məsələn, vanil), un əlavə edib, 5-8 dəqiqə yoğurun. Sonda azca qızdırılmış kərə yağı əlavə edin və yenə yoğurun.
İçində xəmir olan qabın ağzına təmiz dəsmal çəkib isti yerdə 3,5-4,5 saat saxlayın. Xəmir gələn zaman onun içində maya göbələklərinin təsirilə karbon qazı yaranır. Onun miqdarını azaltmaq üçün xəmiri ətləyirlər (əlləri yumruq kimi sıxır və xəmirin üstündən basırlar). Bu zaman o, oksigenlə zənginləşir və mayanın işini sürətləndirir, xəmirin həcmi artır. Əgər xəmir yaxşı öz (yapışqanlılıq verən zülal) maddəsi olan undan hazırlanıbsa, onu 2-3 dəfə, zəif özlü undan hazırlanıbsa, 1 dəfə ətləmək lazımdır. Məsələn, əla növ unda özlülüyün əmsalı 28 olur. Mağazada satılan un paketlərinin üstündə bu göstərici 21-28 arasında dəyişir.
Mayalı xəmirin gəlməsi üçün normal temperatur 28-30 dərəcə hesab olunur. Aşağı temperaturda bu proses zəifləyir, yuxarı temperaturda isə sürətlənir. Ancaq nəzərə almaq lazımdır ki, +10 dərəcədən aşağı və +55 dərəcədən yuxarı temperaturda ümumiyyətlə bu proses getmir.
İçində xəmir olan qabın ağzına təmiz dəsmal çəkib isti yerdə 3,5-4,5 saat saxlayın. Xəmir gələn zaman onun içində maya göbələklərinin təsirilə karbon qazı yaranır. Onun miqdarını azaltmaq üçün xəmiri ətləyirlər (əlləri yumruq kimi sıxır və xəmirin üstündən basırlar). Bu zaman o, oksigenlə zənginləşir və mayanın işini sürətləndirir, xəmirin həcmi artır. Əgər xəmir yaxşı öz (yapışqanlılıq verən zülal) maddəsi olan undan hazırlanıbsa, onu 2-3 dəfə, zəif özlü undan hazırlanıbsa, 1 dəfə ətləmək lazımdır. Məsələn, əla növ unda özlülüyün əmsalı 28 olur. Mağazada satılan un paketlərinin üstündə bu göstərici 21-28 arasında dəyişir.
Mayalı xəmirin gəlməsi üçün normal temperatur 28-30 dərəcə hesab olunur. Aşağı temperaturda bu proses zəifləyir, yuxarı temperaturda isə sürətlənir. Ancaq nəzərə almaq lazımdır ki, +10 dərəcədən aşağı və +55 dərəcədən yuxarı temperaturda ümumiyyətlə bu proses getmir.