Çay dəmlərkən özünüzü və ailənizi zəhərləyirsiniz, düzgün çay dəmləmə qaydası...Bunu heç kim düz etmir!
'
Qadin.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, çayın dəmlənməsində istilik dərəcəsi həlledici rol oynayır. "İstənilən çayın hazırlanmasında qaynar su istifadə etmək mütləqdir" fikri tamamən yanlışdır. Yaşıldan tutmuş qarayadək hər bir çay növü individual tərkibə malikdir, və onları müxtəlif temperatur həddində dəmləmək lazımdır. Məsələn yaşıl çay daha incə emal edildiyi üçün, onu ilıq suda dəmləyib, içmək doğrudur. Qara çay isə əksinə, əsil ləzzətini üzə çıxarmaq üçün qaynar suda dəmlənməlidir.
İstilik dərəcəsi kimi, dəmlənmə müddəti də çay növünə görə dəyişə bilir. Əgər yaşıl çay kimi incə yarpaqlılar qısa zaman kəsiyində dəmlənirsə, qara, fermentli və bir sıra digər növlərin hazırlanma müddəti daha uzun olur. Bu həmçinin müxtəlif cəmiyyətlərin mədəniyyətindən və şəxsi seçimdən asılıdır.
İlk baxışdan əhəmiyyətsız görünsə də, çaydanın materialı da, çay dəmlənməsində böyük önəm daşıyır. Dəm çaydanı alarkən, dəmlənəcək çayların növlərinı nəzərə almaq lazımdır. Məsələn damir çaydan mayeni uzun müddət isti saxlamaq keyfiyyəti sayəsində, yüksək temperaturda dəmlənən çaylar üçün ideal seçimdir. Bu siyahıya qara çay və s. daxildir. Yaşıl, ağ və digər zəif temperaturda dəmlənən çayları isə çini və şüşə materiallı dəm çaydanlarında hazırlamaq doğrudur. Beləcə çayın ləzzəti və ətiri də ürəyinizcə olacaq.
Qadin.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, çayın dəmlənməsində istilik dərəcəsi həlledici rol oynayır. "İstənilən çayın hazırlanmasında qaynar su istifadə etmək mütləqdir" fikri tamamən yanlışdır. Yaşıldan tutmuş qarayadək hər bir çay növü individual tərkibə malikdir, və onları müxtəlif temperatur həddində dəmləmək lazımdır. Məsələn yaşıl çay daha incə emal edildiyi üçün, onu ilıq suda dəmləyib, içmək doğrudur. Qara çay isə əksinə, əsil ləzzətini üzə çıxarmaq üçün qaynar suda dəmlənməlidir.
İstilik dərəcəsi kimi, dəmlənmə müddəti də çay növünə görə dəyişə bilir. Əgər yaşıl çay kimi incə yarpaqlılar qısa zaman kəsiyində dəmlənirsə, qara, fermentli və bir sıra digər növlərin hazırlanma müddəti daha uzun olur. Bu həmçinin müxtəlif cəmiyyətlərin mədəniyyətindən və şəxsi seçimdən asılıdır.
İlk baxışdan əhəmiyyətsız görünsə də, çaydanın materialı da, çay dəmlənməsində böyük önəm daşıyır. Dəm çaydanı alarkən, dəmlənəcək çayların növlərinı nəzərə almaq lazımdır. Məsələn damir çaydan mayeni uzun müddət isti saxlamaq keyfiyyəti sayəsində, yüksək temperaturda dəmlənən çaylar üçün ideal seçimdir. Bu siyahıya qara çay və s. daxildir. Yaşıl, ağ və digər zəif temperaturda dəmlənən çayları isə çini və şüşə materiallı dəm çaydanlarında hazırlamaq doğrudur. Beləcə çayın ləzzəti və ətiri də ürəyinizcə olacaq.
Bu xəbərləri də oxuyun